Jump to content

Recommended Posts

  • Scripting Moderators

 Notă: Subiectul de mai jos reprezintă doar o traducere a ghidului realizat de către @Dutchman101, ghid ce poate fi vizualizat în formă originală aici. Toate meritele privind întocmirea prezentului ghid merg către acesta.

GHID PORT FORWARDING (DESCHIDERE PORTURI)

Pentru a vă găzdui propriul server de MTA veți fi nevoit să vă deschideți porturile (port forwarding) pentru ca ceilalți să poată să vadă și să se poată alătura server-ului vostru. Dacă porturile nu sunt deschise în mod corect, ceilalți jucători nu se vor putea conecta, iar server-ul vostru va părea gol. De asemenea, comanda "openports" executată în consola de server va reda:

Testing ports...
Port 22126 UDP is closed. Players can not browse!
Port 22003 UDP is closed. Players can not join!
Port 22005 TCP is closed. Players can not download!

Instrucțiuni

Localizați-vă router-ul sau modem-ul propriu-zis (fizic) rețelei voastre și uitați-vă pe spatele acestuia pentru a găsi numărul modelului/tipului, iar mai apoi căutați pe Google:

Quote

port forwarding [număr model router]

deoarece mereu va exista un manual oficial și ghiduri pentru deschiderea porturilor special destinate modelului vostru de router/modem. Va trebui să deschideți (și posibil chiar să efectuați o declanșare de porturi, "port-trigger") porturile server-ului de MTA așa cum sunt acestea definite în mtaserver.conf (ex. C:\Program Files (x86)\MTA San Andreas 1.5\server\mods\deathmatch > mtaserver.conf), dacă acest fișier nu este modificat, atunci porturile din oficiu pentru deschidere sunt următoarele:

22003 UDP (portul principal de server)

22126 UDP (deoarece portul aferent server browser-ului este o valoare de la  <serverport> + 123, acesta poate să difere în funcție de portul principal de server care este 22003 din oficiu)

22005 TCP (portul intern HTTP pentru descărcarea resurselor)

 

Dacă nu reușiți să vă găsiți tipul și modelul router-ului, puteți încerca o metodă generică de deschidere a porturilor (a căror detalii pot varia) urmărind instrucțiunile:

1) deschideți cmd (commandprompt) din start > scrieți 'cmd' în search sau start > run > cmd, asigurați-vă că îl deschideți ca și Administrator

Scrieți în cmd:

Quote

ipconfig /all

Vă v-a reda un tabel cu adrese; localizați și copiați adresele "Default gateway" și "DHCP server" într-un fișier de tip text.

2)  deschideți-vă browser-ul web și inserați & navigați către ambele adresele în același mod prin care accesați un site web.

Exemple: http://192.168.2.1http://192.168.2.254 (de asemenea, ambele sunt foarte comune)

Cel mai probabil veți ajunge la interfața de configurație (sau autentificare) a router-ului vostru. Dacă este necesar să vă autentificați, verificați dacă găsiți detaliile de autentificare pe spatele router-ului (pe un sticker lipit), iar dacă nu le găsiți, căutați următoarele pe Google:

Quote

router login [număr model router] sau

router admin pass [număr model router]

Dacă nu există detalii de autentificare cunoscute pentru router-ul vostru, încercați (o combinație din) următoarele variante de username (cont) și parolă:

username: admin
parolă: admin

username: spațiu gol (nu introduceți un username)
parolă: admin

username: spațiu gol (nu introduceți un username)
parolă: spațiu gol (nu introduceți o parolă)
* apăsați login fără a completa câmpurile, există posibilitatea să fiți nevoiți să setați o parolă în mod automat

username: furnizor/denumire ISP (abreviere)
parolă: furnizor/denumire ISP sau spațiu gol

pentru câmpurile în care se menționează drept username 'admin', puteți încerca și variantele de 'Administrator' și 'administrator' (cu și fără prima literă ca majusculă)

 

Dat fiind faptul că cele de mai sus sunt cele mai comune detalii de autentificare, încercarea lor vă poate garanta un succes de 80%. Dacă nici o variantă nu funcționează, apelați la ISP-ul vostru sau efectuați o căutare web mai detaliată, cu siguranță trebuie să existe o documentație (sau o modalitate găsită de către altcineva pe internet) despre cum să vă autentificați în panoul de configurație aferent router-ului vostru. De asemenea, încercați să căutați atât în limba română, cât și în alte limbi străine pe care le stăpâniți.

3) Dacă v-ați autentificat cu succes, veți vedea interfața configurației cu o multitudine de file. Trebuie să vă concentrați pe găsirea filelor relevante pentru deschiderea de porturi.

Acum vom deschide concret porturile:

- Apăsați pe fiecare categorie (de exemplu: Network, advanced, security/firewall, administration) până ce descoperiți "Port forwarding" sau "Applications". Nu strică să deschideți categoriile, chiar și în acele locuri în care nu vă așteptați ca pagina de deschidere a porturilor să se afle, până ce descoperiți pagina. Trebuie să se afle într-una dintre categorii.

 

Dacă ați găsit pagina, atunci creați o intrare nouă de regulă/număr port și introduceți protocolul corect (atât UDP, cât și TCP) regăsit mai sus în această postare.

Reminder/TLDR: din oficiu, aceste protocoale sunt 22003 UDP, 22126 UDP, și 22005 TCP. Dacă vi se cere intervalul, introduceți-le astfel: 22003-22003, 22126-22126, 22005-22005.

 

Dacă nu vedeți o listă sau un formular care să se potrivească acestei descrieri, însă aveți o filă denumită "Application", atunci realizați o nouă intrare acolo. Denumiți această intrare "MTA Server" și introduceți porturile corecte, de cele mai multe ori sub formă de intervale. Completați toate câmpurile necesare pentru a le putea salva și aplica.

Notă: Asigurați-vă că ați repornit router-ul după deschiderea porturilor (sau după fiecare încercare de depanare detaliată mai jos)

 

4) Capcană majoră (cauza problemelor): Dacă tabelul cu intrările de deschidere a porturilor are un câmp care trimite către client (PC-ul pe care îl veți utiliza pentru a găzdui server-ul de MTA) cu adresă MAC sau cu adresă IP locală (192.168.x.x), atunci adăugați adresa în așa fel încât să trimită către deschiderea porturilor deoarece porturile vor fi deschise doar pentru acel PC. Dacă puteți să alegeți și să atribuiți un dispozitiv dintr-o listă (de cele mai multe ori apar sub formă de nume de calculator), atunci faceți acest lucru. În caz contrar, folosiți adresa MAC primită anterior în comanda ipconfig /all sau dacă vă cere adresa IP locală, atunci luați-o din același loc, însă imediat după ce ați făcut acest lucru ar trebui să luați măsuri în așa fel încât să vă asigurați că respectiva adresă IP va fi statică către PC-ul gazdă deoarece, în caz contrar, adresa va funcționa o singură dată sau în mod aleatoriu (atunci când PC-ul se conectează la rețea și îi este atribuit un IP)

Pentru a stabili o adresă statică, găsiți o categorie relevantă "DHCP server" sau setărilor de ieșire (gateway) în filele din configurația router-ului vostru. Introduceți adresa curentă de IP local (introdusă și în tabelul de deschidere a porturilor) și adresa MAC a plăcii de rețea preluată din comanda anterior menționată. Aplicați și salvați. Acum, porturile deschise ar trebui să fie și să rămână funcționale pe PC-ul pe care veți găzdui server-ul de MTA.

Reporniți router-ul. Verificați dacă server-ul de MTA are porturile deschise prin pornirea server-ului și utilizarea comenzii "openports" în consola acestuia sau, alternativ, accesând  https://nightly.multitheftauto.com/ports

 

DEPANARE

Dacă porturile nu sunt în continuare deschise și funcționale, reveniți în configurația router-ului și încercați următoarele:

1) Localizați setările interne de firewall ale router-ului și reduceți nivelul acestuia (de exemplu, setați nivelul pe 'Low' în așa fel încât să fie mai puțin agresiv) sau dezactivați-l.

2) Asigurați-vă că server-ul MTA nu este limitat sau nu își are traficul blocat de către firewall pe PC-ul gazdă. Dacă aveți un firewall extern (sau un produs de securitate completă care să conțină atât anti-virus, cât și firewall sau 'internet security'), deschideți-l și creați o excepție pentru MTA Server.exe într-o regulă nouă sau existentă în care să fie permis traficul și toate activitățile venite din partea acestuia. Dacă acest lucru nu funcționează, dezactivați complet și temporar programul de securitate și verificați dacă acest lucru a afectat problema în vreun fel. Dacă server-ul MTA funcționează corespunzător acum, examinați-vă setările firewall ale PC-ului sau folosiți unul diferit.

Dacă nu utilizați un astfel de program de securitate sau dacă folosiți, însă soluția anterioară nu a funcționat, atunci verificați de asemenea și Windows Firewall (poate funcționa împreună cu firewall-ul oferit de către programul de securitate, ceea ce înseamnă că trebuie să creați o excepție în ambele firewall-uri). Intrați în meniul start > scrieți "Windows Firewall" sau "Windows Defender Firewall" sau alternativ accesați Control Panel > Windows Firewall ("with Advanced Security") și mai apoi accesați setările avansate. Ulterior, creați o excepție în Windows Firewall [atât pentru categoriile de conexiune de intrare (inbound), cât și de ieșire (outbound)].

 

Dacă nici o opțiune de mai sus nu funcționează, există 3 soluții finale pe care le puteți Lua, în ordine:

- Verificați dacă ceva numit "port triggering" ("declanșare porturi) se află în panoul de configurație aferent router-ului. Dacă se află, atunci există posibilitatea să depindă de acesta pentru deschiderea de porturi. "Declanșați" aceleași porturi pe care le-ați deschis anterior și mențineți porturile deschise anterior.

- Adăugați PC-ul gazdă în zona DMZ. Găsiți setarea specifică în interfața configurației aferente router-ului, de cele mai multe ori se află sub "Firewall" sau în categoriile de securitate. Adăugați adresa locală de IP sau adresa MAC pentru a o face o gazdă DMZ

* Notă: activarea DMZ deschide toate porturile și expune PC-ul gazdă pe internet, așadar prezintă un risc de securitate. Acest pas este cel mai potrivit pentru a verifica unde există problema; dacă brusc funcționează, atunci înseamnă că cel mai probabil ați făcut ceva greșit atunci când ați urmat procedura de deschidere a porturilor. Nu este recomandat să lăsați lucrurile așa cum sunt și nici să mențineți DMZ activat pe dispozitivul vostru.

Dacă nici DMZ nu a reușit să remedieze problema (plecând de la premisa că porturile & dispozitivul DMZ trimit în mod corect către PC-ul gazdă, așa cum a fost explicat anterior în partea legată de adresa statică de IP din acest tutorial), atunci problema ține cel mai probabil de PC-ul vostru și de configurația de rețea a acestuia sau, alternativ, de infrastructura rețelei: este posibil ca router-ul pe care îl configurați să nu fie singurul dispozitiv aflat între PC și linia de rețea ce merge către reședința voastră. Dacă există un router secundar, switch de rețea sau router de tip modem aflat între semnalul de internet și router-ul principal wireless (WiFi), așa cum este cazul uneori, atunci este posibil să fiți nevoit să deschideți porturile pe ambele routere și eventual să declanșați porturile către cel secundar după deschiderea porturilor pe modem-ul direct conectat. Pentru mai multe informații cu privire la acest scenariu, deschideți spoiler-ul de mai jos:

  Hide contents

Dacă cele de mai sus vi se aplică, puteți încerca să vă simplificați rețeaua și să scoateți dispozitivul de tip router/modem aflat în plus, dacă acesta nu este necesar pentru semnal TV sau dacă respectivul modem, care este conectat în mod direct, nu permite conexiuni WiFi atunci când le activați din configurație. Acest scenariu este cel mai comun motiv pentru care rețelele sunt, de obicei, prea complicate cu un dispozitiv secundar ce nu este necesar.

Dar, firește, atunci când deschideți porturile pe un router care își preia semnalul de la un alt router sau modem, este deja "prea târziu" în lanțul de rețea deoarece traficul a fost deja procesat (închis) de către router-ul principal ce primește semnalul de la linia din reședința voastră (DSL).

De asemenea, aici este și locul în care lucrurile se complică, așadar înainte de a schimba ceva anume sau de a încerca simplificarea infrastructurii de rețea, este recomandat să vă consultați cu o persoană despre care știți că este experimentată în ceea ce privește rețelele pentru a primi ajutor și îndrumare/mai multe detalii despre ce trebuie făcut.

Ar trebui, totuși, să fie mult mai simplu și mai sigur să încercați aceeași procedură de deschidere a porturilor, descrisă în partea principală a acestui subiect, pe router-ul principal/ceea ce numim în prezent modem; dacă acesta nu permite conexiune wireless, folosiți un cablu LAN pentru a putea să vă autentificați în același mod în care ați procedat cu router-ul WiFi anterior, folosind adresa server-ului DHCP sau instrucțiunile specifice modelului vostru de dispozitiv.

Dacă nu dețineți un router/modem secundar, DMZ nu rezolvă problemele și nici orice altă soluție de deschidere și declanșare a porturilor descrise în acest subiect nu funcționează (mai concret, ați efectuat deja procedura de deschidere a porturilor și ați încercat toate metodele de depanare, inclusiv examinarea setărilor firewall), atunci există șanse mari ca în continuare să faceți ceva greșit. Consultați-vă, pentru a obține ajutor și sfaturi, cu o persoană despre care știți că este experimentată în ceea ce privește rețelele sau aspectele tehnice (IT) în general.

Ultima soluție, în special dacă nu ați greșit nicăieri în cadrul întregului proces, este de a vă contacta ISP-ul (furnizorul de internet) și de a-i descrie acestuia problema și pașii pe care i-ați urmat. De asemenea, puteți cere un router nou care să fie cel mai recent model distribuit clienților noi. Totuși, așa cum a fost menționat, probabilitatea ca problema să fie de la voi și nu de la ISP este mult mai mare.

Sperăm că acest ghid v-a ajutat. Vă recomandăm în continuare să urmați cu prioritate instrucțiunile de deschidere a porturilor specifice modelului vostru de router ce pot fi găsite pe web/documentația furnizorului de internet, față de metodele generice descrise în cadrul acestui subiect. Nu garantăm faptul că veți reuși doar urmărind instrucțiunile generale de mai sus deoarece fiecare router prezintă particularitățile sale în parte.

Edited by Vinyard
  • Thanks 1
Link to comment
  • Scripting Moderators
1 hour ago, ViperZz said:

Salut! Eu m-am mutat la Digi de curand si in port forwading, cand doresc sa adaug porturile imi apar mai multe casete, care nu stiu cm trebuie completate! Daca ai putea sa ma ajuti, imi poti da un mesaj in privat?

Sigur că da! Am să îți las un mesaj privat să vedem care este problema exactă.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...